Defensive driving course questions and answers

Question: 1. One of the three types of losses which make up part of the Accident Cause Triangle are Unsafe Acts. Which one of the below choices is considered to be an Unsafe Act?
A) Tree falls on Vehicle
B) Brake failure
C) Excessive speeding
D) Tire blowout

ANSWER: Excessive speeding

Question 2. Which of the below will NOT prevent you from being a victim of aggressive driving or road rage?
A) Avoid talking on your cell phone
B) Don’t tailgate
C) Speed away from aggressive drivers
D) Avoid use of drugs and alcohol

ANSWER: Speed away from aggressive drivers

Question 3. What are the two driving conditions that we can control when we drive?
A) Ourselves and our children
B) Internal and external distractions
C) Our cushion of safety and our external environment
D) Ourselves and our vehicle

ANSWER: Ourselves and our vehicle

Question 4. How far ahead should we scan the road when we drive in the city?
A) 5 seconds ahead
B) 1 car length
C) 2 car lengths
D) 12-15 seconds ahead

ANSWER: 12-15 seconds ahead

Question 5. You should avoid backing........
A) only in dangerous situations.
B) with children in the car.
C) whenever possible.
D) Never

ANSWER: whenever possible.

Question 6. At 50mph how far will you travel in the time it takes you to react to a road hazard?
A) 10 Feet
B) 30 Feet
C) 55 Feet
D) 100 Feet

ANSWER: 55 Feet

Question 7. With a van your greatest danger is from...
A) higher center of gravity
B) greater weight
C) blind spots
D) all of the above

ANSWER: all of the above

Question 8. You should signal a minimum of _______ feet before making a turn.
A) 15 Feet
B) 30 Feet
C) 100 Feet
D) 250 Feet

ANSWER: 100 Feet

Question 9. Should you increase your following distance when it is raining?
A) Yes
B) No

ANSWER: Yes

Question 10. For an average vehicle, the total stopping distance at 55 mph is at least _______ and increases to at least _______ when increased to 70 mph.
A) 135 feet, 170 feet
B) 260 feet, 310 feet
C) 210 feet, 275 feet
D) 275 feet, 490 feet

ANSWER: 275 feet, 490 feet

Question 11. What factor does NOT affect The Total Stopping Distance of a Vehicle?
A) Weather conditions
B) Road conditions
C) Weight of vehicle
D) None of the above

ANSWER: None of the above

Question 12. Under peak performance conditions, how many seconds should you be behind the person in front of you?
A) 1 second
B) 2 seconds
C) 3 seconds
D) 4 seconds

ANSWER: 3 seconds

Question 13. If you are driving in the dark and in the rain, how many seconds should you be behind the person in front of you?
A) 2 seconds
B) 3 seconds
C) 4 seconds
D) 5 seconds

ANSWER: 5 seconds

Question 14. Defensive drivers have the following characteristics?
A) Skill to carry out the action
B) Knowledge of laws and safe driving actions.
C) A clean driving record
D) Is over the age of 21
E) Both (a) and (b)

ANSWER: Both (a) and (b)

Question 15. For every ____ near misses on the road ten minor incidents occur and for every _____minor incidents, one major loss occurs.?
A) 25, 5
B) 100, 35
C) 300, 100
D) 75, 10

ANSWER:300, 100

Question 16. Wearing your seatbelt reduces your chance of injury or death in a collision _______.
A) 20%-25%
B) 10%-20%
C) 30%-40%
D) 5%-10%

ANSWER: 30%-40%

Question 17. The top three most common unsafe driving behaviors in order of frequency are _____, _____, ____.
A) Following too closely, speeding, cell phone usage.
B) Speeding, Right of Way Violations, Turning Improperly.
C) Speeding, Driving left of center, Following too Closely.
D) Following too closely, Improper turning, Passing improperly.

ANSWER: Speeding, Right of Way Violations, Turning Improperly.

Question 18. Crash forces double with impact with every ______ for every increase in speed above 50MPH. As forces increase, so does your chance of being seriously injured or killed in a crash.
A) 20 mph
B) 15 mph
C) 5 mph
D) 10 mph

ANSWER: 10 mph

Question 19. In utilizing the "Collision Prevention Formula", following the rule of R U A Safe Driver means:
A) Recognize the Hazard, Understand the Defense and Act Correctly in Time.
B) Reduce Speed, Understand Alternatives, Act Correctly in Time.
C) Remove the Hazard, Understand vehicle control, Accountability.
D) Reduce Speed, Utilize Proper Following Distances, Act Professionally.

ANSWER: Recognize the Hazard, Understand the Defense and Act Correctly in Time.

Question 20. What percentage of auto accident injuries are due to some form of distracted or drowsy driving?
A) 10%
B) 13%
C) 18%
D) 24%

ANSWER: 18%

The purpose of driving safety program is to increase road safety awareness by reducing traffic violations and to keep your auto insurance premiums low. Handle Speeding ticket, stop sign citation, lawyer for fighting traffic tickets and other violations.

Sierra M said...

I love you!!!!! Lol!!

Jamesetter Credell said...

You rock

Anonymous said...

Dude.
You are the best, Whats great is that I cut all the other stuff out and got to the essentials.
Thank you

Popular Posts